Gheorghe Sfăt, „furnicuța” de la AJF Arad: „E necesar să faci totul din plăcere, doar din obligație nu poate ieși ceva foarte bun”

Binecunoscut de toți oamenii de fotbal din județ, Gheorghe Sfăt e persoana pe care o găsești la orice oră la sediul Asociației Județene de Fotbal Arad, dispus și pregătit să te ajute. Știe cam tot ce mișcă și cu ce se mănâncă treaba de la comisiile instituției.

Ghiță Sfăt și-a început parcursul fotbalistic ca jucător legitimat din 1965, la Macea, apoi din 1966 până în 1969 a trecut la juniorii lui CFR Arad. Un sezon l-am regăsit în tricoul Curticiului, pentru ca în anii 70 și 71 să evolueze pentru ASA Câmpulung Moldovenesc, în Divizia C. A fost perioada în care și-a satisfăcut stagiul militar, după care a revenit la Curtici până în anul 1978. A fost anul în care s-a căsătorit și s-a mutat la Lipova, unde a jucat doar în județ și asta pentru că serviciul nu i-a permis să se pregătească pentru Liga a 3-a.

După ce a pus ghetele în cui, a fost președintele celor de la Șoimii Lipova între 2000 și 2003, devenind apoi observator la jocurile din județ. Din 2014, adică odată cu așezarea lui Adrian Lucaci în scaunul de președinte, este angajat al Asociației Județene de Fotbal Arad. Principalele sale atribuții sunt legate de legitimările fotbaliștilor, dar are un rol important la Comisia de Disciplină, însă poate da o mână de ajutor peste tot. În ultima perioadă, s-a implicat și în organizarea meciurilor de old boys ale observatorilor cu echipele similare din județ. De miercuri, este și bunic cu acte în regulă, rolul de furnicuță urmând să-l joace tot mai des și în viața personală.

– Domnule Sfăt să o luăm cu începutul, ce înseamnă AJF Arad în cifre?

– Peste 70 de echipe afiliate în cele trei eșaloane, 4, 5 și 6, plus mai multe cluburi care au echipe de juniori și copii. Sunt mii de jucători legitimați, doar anul acesta au fost făcute aproape 1000 de  carnete noi. Trendul este crescător de la an la an, sunt tot mai multe cluburi, tot mai mulți copii care îmbrățișează fotbalul la nivel organizat.

– Cum v-ați implicat în fotbalul de masă?

– În ultimii doi ani, AJF Arad a pus un accent deosebit și pe practicarea fotbalului de masă. Astfel, s-au născut zeci de competiții pentru amatori, de la preșcolari, până la Old Boys, care au atras alte mii de practicanți. Toate au fost, zic eu, de un real succes, culegând aprecieri din municipiu și județ. Din fericire, am găsit deschidere mare din partea autorităților locale și județene, care au co-finanțat toate aceste acțiuni și le mulțumim.

– Cupa Satelor e una dintre competițiile inițiate de AJF Arad și preluată în toată țara.

– Într-adevăr, competiția adresată oamenilor și copiilor de la țară  a fost unul dintre primii pași făcuți de președintele Adi Lucaci în direcția sportului de masă. Eu l-am susținut, având o experiență în acest sens. În anul 1976 am participat cu selecționata Aradului la Cupa tineretului la sate, îmi amintesc că am jucat semifinala la Aiud și ne-am calificat și am jucat cu trofeul pe masă. I-am bătut și pe cei de la Alba Iulia la penalty-uri și am devenit campioni. În lotul Aradului erau jucători legitimați la echipe din comune, de la Dorobanți, Macea, Șofronea sau Vinga. Antrenor era Pișta bacsi Felnechi, antrenor la juniorii lui CFR Arad.

– Ce rol aveți în buna desfășurare a competițiilor organizate de AJF?

– Toate rapoartele meciurilor ajung în final la mine, asta în timp ce Nelu Iovescu și Andras Mako s-au ocupat de competițiile Grassroots de seniori, iar Gabi Hărduț de juniori. La competițiile regulate îmi parvin rapoartele de la observatori și am grijă de ele. Avem evidența exactă a tuturor actelor, oricând putem verifica orice. Mă implic la comisiile AJF ca suport pentru problemele pe care le au ei de dezbătut. Sigur că deciziile sunt ale lor, sunt oameni de meserie, juriști, foarte bine pregătiți.

– Care este relația cu oamenii de fotbal din județ?

– Am o colaborare bună cu ei, conducători, observatori, arbitri și chiar și jucători. Mă întâlnesc cu ei la sediu sau pe la meciurile unde sunt observator, le mai dau sfaturi, informații autorizate, de la sursă. Dacă nu știu ceva, întreb colegii și ofer informațiile corecte.

– Cât de bine este organizat AJF Arad în momentul actual?

– Avem o evidență foarte bine pusă la punct, contracte, licențe, tot ce ține de jucători. Din experiența cu fotbaliștii veniți din alte județe, am constatat că sunt superficiali majoritatea colegilor de la alte AJF-uri. Uneori, am rămas și cu buzele umflate și a trebuit să ne descurcăm singuri cu actele lor după 30 de zile de așteptare.

– Ce înseamnă AJF pe plan local și național?

– AJF Arad este apreciat la nivel de țară și asta se datorează, în primul rând, lui Adrian Lucaci. El a reușit să facă adevărate minuni, a scos instituția din impasul financiar, eram amenințați cu falimentul. Apoi a reușit să își creeze un grup de lucru cu care a organizat mai bine tot ce înseamnă competiții, a creat și noile turnee pentru fotbalul de masă, a inițiat proiecte cu instituțiile locale, Primăria Arad, Consiliul Județean și Universitatea Aurel Vlaicu, dar și cu Federația Română de Fotbal, care este forul nostru tutelar. S-au creat fluxuri financiare ce au asigurat condițiile de desfășurare pentru toate aceste turnee și am ajuns ca să avem la AJF Arad cel mai mare buget din țară, după orașul București.

– În ce se reflectă cel mai bine munca de la AJF Arad?

– Munca bună de la AJF se oglindește în special în victoriile de la barajele de promovare în Liga 3-a. De 5 ani, campioana județeană a promovat mereu. Asta înseamnă seriozitate la competițiile județene, înseamnă organizare bună și pregătire minuțioasă. An de an, formăm noi arbitri, cei mai buni fac pașii spre eșaloanele trei și doi. Totodată, avem deja și copii care sunt convocați la loturile naționale sau care pleacă spre cluburi puternice din țară. Creșterea bazei de cluburi și jucători legitimați este iarăși un motiv de mândrie penru noi și, nu în ultimul rând, faptul că suntem scăpați de datorii. Suntem pe plus, cum se zice și ne putem gândi la noi proiecte sau dezvoltarea competițiilor demarate deja, ce devin anuale, înscrise într-un calendar competițional foarte stufos.

– Ce vă motivează în activitatea pe care o desfășurați la AJF Arad?

– Din experiența mea de zeci de ani, pot să afirm că lucrul bun iese atunci când este făcut cu plăcere. Doar din obligație nu poate ieși ceva foarte bun. Suntem o mână de oameni la AJF care venim din fenomen și tot ceea ce facem, facem din plăcere și dăruire pentru fotbalul arădean. Nu banii ne motivează, ci satisfacția că facem ceva bun, că suntem apreciați și respectați pentru ceea ce facem pentru fotbalul arădean.

– În loc de final…

– Păi aș vrea să le mulțumesc colaboratorilor, dar și să le urez atât loc, cât și colegilor și, în general, microbiștilor un Crăciun Feirict și un An Nou mai bun, plin de realizări și împliniri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *