13 iunie 1920
Ca urmare a actului de vointa nationala a romanilor din Transilvania si Banat de la 18 noembrie/1decembrie 1918, proclamat prin rezolutia de la Alba Iulia intreaga viata politica, sociala, economica a Transilvaniei a fost data peste cap, fiind nevoie de a se reorganiza totul in viata noului stat creat pe scheletul Regatului Romaniei. Problemele au fost enorme din punct de vedere politic, umanitar, economic, dar in acest articol voi prezenta pe scurt cum a fost rezolvata problema sportului. Poate parea curios dar chiar daca miscarea sportiva era la inceputurile ei in perioada de inceput de secol al – XX -lea a existat si s-a manifestat prin destul de multe cluburi sportive la cateva discipline sportive mai populare in acea perioada, canotaj, atletism, fotbal, inot -la nivel de masa, chiar ciclism. Principalele orase in care a existat o miscare sportiva serioasa au fost Aradul, Timisoara, Oradea Mare, Cluj, Sibiu.
In urma autorizaţiei primite de la Comisia Centrală a F. S. S. R. (Federaţia Societatilor Sportive din România – vechiul Regat), clubul sportiv „Gloria” din Arad a constituit un comitet regional al Federaţiei cu sediul în Arad pentru judeţele Arad, Bihor, Hunedoara şi Banat. Acest comitet regional a fost alcătuit în modul următor: Preşedinte: dr. Vasile Avramescu, prefectul judeţului Arad: vicepreşedinte: Tudor Davila, căpitan în Reg. 14 Călăraşi; prim-secretar: Aurel Damian, secretarul prefecturii oraşului Arad: secretar: Ioan Petica, comisar de politie; casier: Eugen Beşa, funcţionar superior de bancă: censori: Savu Şevici, funcţionar de banca si Vasilie Boneu, prim notar judetean.
Comitetul regional a ţinut cea dintâi şedinţă, Joi, 10 Iunie. în care s-au discutat modalităţile pentru începerea şi desfăşurarea activităţii sale conform statutelor şi regulamentelor F. S. S. R., în teritoriile cei-au fostîncredinţate. In acest scop comitetul a decis să adreseze către toate societăţile sportive fără deosebire de naţionalitate, din regiunea sa, un apel de afiliare la F. S. S. R. trimiţând acestor societăţi totodată .şi un exemplar al statutelor şi regulamentului F. S. S. Roman .
”Federaţia Societatilor Sportive din România e unica organizaţie care are menirea să cuprindă în cadrele ei mişcarea sportivă din întreg teritorul României si să dirijeze viaţa sportiva conform intereselor patriei prin educatie fizică a cetăţenilor şi cultivarea tuturor ramurilor sportului. Prin întinderea activităţi sale în judeţele de la frontier vestică a ţării, F. S. S. R. contribue la închegarea şi consolidarea României întregite.
Societăţile sportive din vestul ţinutului, pătrunse de patriotism, credem că nu vor întârzia a-şi declara cât mai curând că se afiliazăIa F. S. S. R., care afară de sprijinul moral le asigură şi un larg sprijin material.”
Partial datele prezentate au fost extrase din ziarul Romanul din iunie 1920, tiparit la Tipografia Concordia din Arad.
Dan.M